visueel leren

Elke middag is het weer hetzelfde verhaal: je kind komt thuis van school, maar lang niet zo enthousiast als vroeger. In het begin had je geen idee waardoor het kwam. Misschien heeft hij het niet leuk met zijn vriendjes, hij zou toch niet gepest worden… Maar op den duur kom je erachter waar het echt aan ligt: het gaat niet goed met leren. Je probeert van alles om je kind te helpen en vraagt je af waarom met zoveel moeite er nog niks verandert. Misschien ligt het dan niet aan de hoeveelheid moeite, maar is er gewoon een andere aanpak nodig.

We zijn allemaal anders

Hoe lekker de allerbeste taart in de wereld ook is, er gaan mensen zijn die hem alsnog niet lusten, want sommige mensen houden nou eenmaal niet van taart. Dat is heel logisch, want we hebben allemaal een andere smaak. Waarom zouden we dan allemaal op dezelfde manier moeten leren? Dat is eigenlijk heel raar, maar toch wordt er vaak weinig rekening mee gehouden dat ook niet iedereen dezelfde leerstijl heeft. Zo leren sommige kinderen beter met een visuele leerstijl, omdat ze beelddenkers zijn.

Beelddenken… wat is dat?

Kinderen die beelddenken slaan de informatie niet op als woorden, maar denken en leren dus in beelden. De meeste mensen gebruiken trouwens beide manieren van denken, maar als beelddenker heb je de voorkeur voor beelden. En dat kan dus bij kinderen problemen veroorzaken, aangezien ons huidige onderwijs daar niet goed op is afgesteld. ‘Wat nu’ denk je misschien, want je wilt wel dat je kind zo goed mogelijk meekomt op school. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je je kind kunt stimuleren visueel te leren.

Crea-bea!

Als iets niet op de ‘standaard’ manier lukt, dan moet je met een creatieve oplossing komen. En dat is in dit geval niet anders. Beelddenkers gebruiken het liefst hun ogen om iets goed te kunnen begrijpen. Als hierop wordt ingespeeld, kan dit heel ondersteunend zijn tijdens het leren.

Mindmap

Ook het uitschrijven van informatie kan op een visuele manier gedaan worden. Dat wordt gelukkig wel steeds vaker gedaan door middel van mindmaps. Daarbij schrijf je in het midden van een papier een woord op (bijvoorbeeld: zoogdieren). Vanuit daar trek je pijlen naar buiten, die wijzen naar de verschillende onderdelen van dat onderwerp (honden, paarden, etc.). Vervolgens kun je vanuit die woorden weer andere pijltjes trekken naar specifieke details. Ook kun je lijnen trekken tussen de verschillende onderdelen om verbanden aan te geven. Zo ziet je kind in één opslag hoe alles in elkaar zit.

Over De Leerboom

Het kan moeilijk zijn om opeens je kind een hele andere leerstijl aan te leren, zonder dat je er misschien ervaring mee hebt. Bij De Leerboom zijn we gespecialiseerd in visueel leren en kunnen we dus je kind uitstekend ondersteunen in dit proces. Wil je hier meer over weten? Bel dan gerust en dan kijken we verder!