Tweetalige opvoeding? Nederlands je tweede taal? Laat het je niet tegenhouden!
Tweetalige opvoeding? Nederlands je tweede taal? Laat het je niet tegenhouden!
Het leren van allemaal vakken op school is op zich al moeilijk genoeg… maar wat als je kind Nederlands als tweede taal heeft? Dan komt er nog een extra factor bij. Meerdere zelfs, want het heeft op verschillende manieren invloed op de schoolprestaties. Niet alleen maar op taal, maar ook op zaken als het begrijpen van de lesstof en zelfvertrouwen. Het is daarom belangrijk dat je kind hier zo min mogelijk door gehinderd wordt.
Omarm de moedertaal!
Om goed mee te kunnen komen in het Nederlandse onderwijs, is het belangrijk om de taal goed te beheersen. Maar dit kan een hele uitdaging zijn voor een kind wiens ouders de Nederlandse taal ook niet (volledig) beheersen. Dit hoeft geen probleem te zijn. De moedertaal is belangrijk en is de eerste taal. Deze moet zeker niet verwaarloosd te worden. Integendeel! Het goed beheersen van de moedertaal is erg belangrijk. Naast dat dit de sociale band binnenshuis kan versterken, is het beheersen van de moedertaal ook essentieel voor het leren van de tweede taal. Hierdoor krijgt je kind namelijk een beter taalbegrip, wat weer helpt met het leren van het Nederlands!
Op de achtergrond
Wanneer je als ouders thuis in de moedertaal spreekt, kun je alsnog de Nederlandse taal gemakkelijk een aanwezigheid geven. Als ouder hoef je de taal niet volledig te beheersen om je kind te helpen. Zet bijvoorbeeld de Nederlandse radio of televisie aan op de achtergrond. Hier kan je kind naar luisteren op een dagelijkse basis, waardoor ze gemakkelijk en onbewust hun taalbeheersing verbeteren. Hun woordenschat wordt hierdoor groter.
Voeg er beeld bij
Door met beeld te werken, wordt het leren van de taal nog beter. Boeken met plaatjes kunnen heel handig zijn, aangezien het visuele aspect beeld geeft aan de anders abstracte taal. Zo zijn voor jonge leerlingen de boeken van Nijntje een aanrader. Ook kunnen online hulpmiddelen de ideale oplossing zijn. Oefeningen, filmpjes en spelletjes maken het leren leuk en zijn minder intimiderend.
Bijles
Als je kind al meer tijd kwijt is aan school door taalachterstand, lijkt nog meer aandacht aan taal besteden misschien een hele opgave. Maar op den duur kan dit juist een heleboel tijd besparen. Zelfstandig een nieuwe taal ontdekken kost enorm veel tijd. Daarnaast kan het ouders ook veel druk op leggen. Zeker wanneer je als ouder ook nog werkt. Daarom kan bijles de ideale oplossing zijn. Zo heeft het kind meer tijd om de taal te leren, waardoor ze ook sneller worden met hun andere schoolwerk. Daarnaast bespaart het de ouders zowel tijd als stress.
Over De Leerboom
Wanneer je al moeite hebt met de Nederlandse taal, is leren sowieso lastig. De Leerboom helpt graag iedereen met bijlessen, zo ook diegene met Nederlands als tweede taal. Daarom biedt De Leerboom NT2 lessen aan voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Op deze manier krijgen de leerlingen meer ondersteuning bij het begrijpen van de taal, waardoor ze ook beter kunnen leren voor hun andere schoolvakken. Lijkt dit voor jou een geschikte oplossing? Neem dan vooral contact op!
Het leren wil maar niet lukken… wist je dat dit gewoon aan de leerstijl kan liggen? Beelddenkers kunnen namelijk het best visueel leren! Lees hier hoe je dat doet…
Zo ondersteun je de ontwikkeling van executieve functies van je kind
Executieve functies: de basis voor succesvol leren! Zo ondersteun je de ontwikkelen van deze eigenschappen. Lees hier hoe je deze eigenschappen kunt aanleren.
Niet ieder kind houdt evenveel van leren of is er even goed in. De uitdaging schuilt hem dan in het zo passend mogelijk aanbieden van de stof. Lees hier meer.
Sommige kinderen zijn van nature snel. Ze kunnen snel leren of lezen al op een hoog niveau, maar dit geldt niet voor alle kinderen. Lees hier het verhaal van Karin en haar zoon Pim.
Onze creatieve, sociale, slimme dochter liep vast op school en sloot zich langzamerhand af. Eind groep 7 volgde een diffuus schooladvies waarin zowel de docent als wij haar niet herkenden. Bijles dachten we, tot Johanette met haar in gesprek ging en concludeerde dat onze dochter een andere, meer visuele leerstijl heeft. Het mooie, persoonlijke profiel dat ze daarbij schetste was zo herkenbaar. 4-5 maanden begeleiding volgens de Kernvisie-methode en wekelijkse bijles hebben ertoe geleid dat ze het leuk vindt om te leren. Ze is weer open, energiek en vol zelfvertrouwen en heeft zin in de middelbare school. Met een eenduidig, overtuigend en hoger schooladvies op zak dat inmiddels alleen maar een bonus is.
We zijn Johanette heel dankbaar voor haar inzichten en inzet.
- Brugpieper in de dop
De Leerboom – Johanette, heeft alle drie mijn kinderen met dyslexie ontzettende geholpen. De kernvisie methode is een manier van leren die enorm aanslaat. Het heeft ervoor gezorgd dat ze weer zelfvertrouwen hebben en zich goed voelen in de klas. Dat dit zo goed werkt is niet alleen door de methode maar zeker ook door de geweldige begeleiding van Johanette. DANK
- Moeder van 3 kids
Onze 10 jarige dochter had een rekenachterstand van bijna 3 jaar. We dachten dat ze dyscalculie zou hebben. Want waarom anders zo een enorme achterstand. Met taal en lezen liep ze voor! Via
via kwam ik in contact met de Kernvisiemethode en ging er een lichtje bij mij branden. Het eerste contact met Johanette was zo prettig dat we snel een afspraak in gepland hebben. Inmiddels zijn
we ruim anderhalf jaar verder en heeft onze dochter de leerachterstand al bijna ingehaald. Ze is zo een blij kind geworden. De Kernvisie methode is een eye-opener voor ons geweest.