Hoe kun je als beelddenker leren leren?

Leermethode beelddenker: hoe leer je leren?

Niet ieder mens denkt op dezelfde manier. Waar de een denkt in woorden, ziet de ander steeds een wereld in beelden. Ons onderwijs is vooral gericht op de eerste vorm van denken. Dit maakt het voor sommige leerlingen moeilijk om de lesstof goed in zich op te nemen. De docenten van De Leerboom in Amsterdam zetten zich in om ook beelddenkers het beste uit henzelf te kunnen laten halen. Wat is het verschil tussen zogenaamde beelddenkers en taaldenkers, en hoe kunnen beelddenkers leren om toch goed te kunnen leren?

leermethode beelddenker

Een beelddenker

Laten we een kort testje doen. Denk eens aan een eikenboom. Zie je het voor je? En als je denkt aan het woord ‘eikenboom’, wat zie je dan? Hoor je ‘eikenboom’ in je hoofd, of zie je de letters echt voor je? Als je de boom echt voor je zag als een foto, dan zou je wel eens een beelddenker kunnen zijn.

Is jouw kind een beelddenker?

Herken je onderstaande punten in je kind?

Als het antwoord op deze (of de meeste) vragen ‘ja’ is, dan zou je kind wel eens een beelddenker kunnen zijn! Een meer uitgebreide test kun je hier vinden.

De voordelen (en kanttekeningen) van beelddenken

Beelddenkers hebben vaak veel positieve eigenschappen mee, ze zijn namelijk vaak ontzettend creatief, kunnen zich makkelijk in andere mensen inleven en ze krijgen snel overzicht op situaties, alle informatie wordt namelijk verwerkt als puzzelstukjes die samenkomen tot een overzichtelijk geheel. In het onderwijs kan het toch nog wel eens een probleem vormen. Een beelddenker heeft moeite met het opslaan van ‘nietszeggende’ informatie, omdat ze hier geen beeld bij kunnen vormen. Het ‘stampen’ van bijvoorbeeld Franse woordjes of losse feiten kan voor hen dus best een opgave vormen.

Leermethode beelddenker: de Kernvisie methode

Beelddenkende kinderen lopen onder andere tegen een drempel aan als ze de lesstof moeten automatiseren. Johanette Beereboom van De Leerboom vertelt dat de leermethode in het huidige onderwijs niet altijd bij de eigen leerstijl van een leerling aansluit. ‘Sommige leerlingen krijgen leerstof op een andere manier aangeboden dan voor hen bruikbaar is. Leerlingen die heel erg in beelden denken, en dus een visuele/kinesthetische denkstijl hebben, presteren vaak minder goed dan zij zouden kunnen. Met de juiste leerbegeleiding kunnen zij leren de vertaalslag te maken van de leerstof naar de juiste manier om de stof op te slaan. Dit is de basis van de ‘Kernvisie’ methode. We zien vaak dat een leerling na een paar sessies met deze methode al goed in staat is om de stof net als andere leerlingen in zich op te nemen!

Over De Leerboom

Bij De Leerboom werken twaalf docenten samen om kinderen, tieners en jongvolwassenen te begeleiden bij hun ontwikkeling op school. We begeleiden leerlingen van de basisschool, de middelbare school en het voortgezet onderwijs, zowel in kleine groepen als individueel. Wil je meer weten over ons aanbod of kennismaken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ervaringen

Wij zijn heel blij dat onze dochter met Martine als Remedial Teacher heeft mogen samenwerken. Ze ging er nooit met tegenzin naartoe; integendeel. Ze voelde zich heel fijn bij Martine! De schoolresultaten zijn aanzienlijk verbeterd, te zien aan de Cito scores! Ook voelde ze zich een stuk zelfverzekerder met betrekking tot haar dyslexie en dat was zo leuk om te zien! Dus veel dank hiervoor en natuurlijk veel dank aan Martine!

- Een ouder

Onze creatieve, sociale, slimme dochter liep vast op school en sloot zich langzamerhand af. Eind groep 7 volgde een diffuus schooladvies waarin zowel de docent als wij haar niet herkenden. Bijles dachten we, tot Johanette met haar in gesprek ging en concludeerde dat onze dochter een andere, meer visuele leerstijl heeft. Het mooie, persoonlijke profiel dat ze daarbij schetste was zo herkenbaar. 4-5 maanden begeleiding volgens de Kernvisie-methode en wekelijkse bijles hebben ertoe geleid dat ze het leuk vindt om te leren. Ze is weer open, energiek en vol zelfvertrouwen en heeft zin in de middelbare school. Met een eenduidig, overtuigend en hoger schooladvies op zak dat inmiddels alleen maar een bonus is.
We zijn Johanette heel dankbaar voor haar inzichten en inzet.

- Brugpieper in de dop

De Leerboom – Johanette, heeft alle drie mijn kinderen met dyslexie ontzettende geholpen. De kernvisie methode is een manier van leren die enorm aanslaat. Het heeft ervoor gezorgd dat ze weer zelfvertrouwen hebben en zich goed voelen in de klas. Dat dit zo goed werkt is niet alleen door de methode maar zeker ook door de geweldige begeleiding van Johanette. DANK

- Moeder van 3 kids

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.