leren

Gaat jouw kind met plezier naar school? Of is het enthousiasme ver te zoeken, liggen de boeken in de hoek en heeft het moeite om mee te komen? School is veel meer dan het leren van lesstof alleen, kinderen moeten vaak ook leren leren. Wanneer ze dat (nog) niet goed kunnen, is het mogelijk dat ze tegen problemen aanlopen. Bij De Leerboom ondersteunen we kinderen bij het leren en ontdekken van hun leerstijl.

Schoolwerk ging goed

Stel je eens voor, je bent 12 jaar oud en gaat voor het eerst naar de middelbare school. Op de basisschool ging het schoolwerk je best goed af. Natuurlijk vond je sommige dingen ook best moeilijk, maar de meester kon je goed helpen wanneer je aangaf het niet te begrijpen. En wanneer de bel ging had je toch meestal je werk klaar. Dan kon je lekker naar huis, met vrienden afspreken of even lekker gamen.

Huiswerk maken lukt niet

Dat werd wel anders toen je naar de middelbare school ging. Allereerst heb je nu steeds andere docenten per vak. Dat was wel even wennen, en natuurlijk kun je het niet met alle docenten even goed vinden. Maar bovendien staat er nu naast het werk in de klas ook huiswerk op je te wachten. In het begin vond je dat nog speciaal, want dat had je nog niet meegemaakt. Maar nu merk je dat je het vooral vervelend vindt. Eenmaal thuis heb je zin in je game, niet in lesjes maken of woordjes stampen. Maar wanneer je je ertoe zet je huiswerk te maken, vind je het maar moeilijk te bedenken waar je moet beginnen. Je krijgt weinig uit handen.

Leren gaat moeizaam

Nu je bijna je kerstrapport krijgt, word je zenuwachtig. Want inmiddels loop je toch wel behoorlijk achter, en heb je een paar lelijke cijfers gehaald. Toch lukt het maar niet om de cijfers op te krikken, ook al voel je ergens dat je het wel kan. Het maken van de opdrachten gaat nog wel, maar wanneer je moet studeren voor een toets lijkt er niets te beklijven. Je probeert het materiaal wel te lezen, maar hoe onthoud je nu ook echt wat je moet onthouden? Welke dingen zijn nu eigenlijk belangrijk? Je wil niet blijven zitten, maar hoe kun je het tij keren?

Leren leren

Wanneer een kind moeite heeft om mee te komen op school, ligt dat lang niet altijd aan het niveau van het kind. In veel gevallen zit de crux hem in hóé het kind leert. Leren leren is niet voor niets een belangrijk onderdeel van een goede schoolcarrière, maar niet voor ieder kind even gemakkelijk. Wanneer een kind goed kan leren, betekent dat dat zij weten wat er geleerd moet worden, hoe dat gedaan kan worden en hoe ze moeten evalueren hoe ver ze in het leerproces zijn. Wanneer jouw kind dat nog niet onder de knie heeft, kan het ondersteuning goed gebruiken.

Begeleiding bij studievaardigheden

Bij De Leerboom zijn er verschillende bijlesdocenten die kinderen kunnen helpen bij moeilijkheden in specifieke vakken. Maar ook zijn er docenten die gespecialiseerd zijn in het trainen van studievaardigheden. Op die manier kunnen kinderen leren meer structuur, overzicht en organisatie in hun leren aan te brengen. Zo wordt het leren gemakkelijker én leuker. Denk jij dat jouw kind begeleiding kan gebruiken? Neem dan gerust contact op.