De brui eraan? Hoe jouw kind zelfstandig kan leren leren

De brui eraan? Hoe jouw kind zelfstandig kan leren leren

Gaat jouw kind met plezier naar school? Of is het enthousiasme ver te zoeken, liggen de boeken in de hoek en heeft het moeite om mee te komen? School is veel meer dan het leren van lesstof alleen, kinderen moeten vaak ook leren leren. Wanneer ze dat (nog) niet goed kunnen, is het mogelijk dat ze tegen problemen aanlopen. Bij De Leerboom ondersteunen we kinderen bij het leren en ontdekken van hun leerstijl.

Schoolwerk ging goed

Stel je eens voor, je bent 12 jaar oud en gaat voor het eerst naar de middelbare school. Op de basisschool ging het schoolwerk je best goed af. Natuurlijk vond je sommige dingen ook best moeilijk, maar de meester kon je goed helpen wanneer je aangaf het niet te begrijpen. En wanneer de bel ging had je toch meestal je werk klaar. Dan kon je lekker naar huis, met vrienden afspreken of even lekker gamen.

Huiswerk maken lukt niet

Dat werd wel anders toen je naar de middelbare school ging. Allereerst heb je nu steeds andere docenten per vak. Dat was wel even wennen, en natuurlijk kun je het niet met alle docenten even goed vinden. Maar bovendien staat er nu naast het werk in de klas ook huiswerk op je te wachten. In het begin vond je dat nog speciaal, want dat had je nog niet meegemaakt. Maar nu merk je dat je het vooral vervelend vindt. Eenmaal thuis heb je zin in je game, niet in lesjes maken of woordjes stampen. Maar wanneer je je ertoe zet je huiswerk te maken, vind je het maar moeilijk te bedenken waar je moet beginnen. Je krijgt weinig uit handen.

Leren gaat moeizaam

Nu je bijna je kerstrapport krijgt, word je zenuwachtig. Want inmiddels loop je toch wel behoorlijk achter, en heb je een paar lelijke cijfers gehaald. Toch lukt het maar niet om de cijfers op te krikken, ook al voel je ergens dat je het wel kan. Het maken van de opdrachten gaat nog wel, maar wanneer je moet studeren voor een toets lijkt er niets te beklijven. Je probeert het materiaal wel te lezen, maar hoe onthoud je nu ook echt wat je moet onthouden? Welke dingen zijn nu eigenlijk belangrijk? Je wil niet blijven zitten, maar hoe kun je het tij keren?

Leren leren

Wanneer een kind moeite heeft om mee te komen op school, ligt dat lang niet altijd aan het niveau van het kind. In veel gevallen zit de crux hem in hóé het kind leert. Leren leren is niet voor niets een belangrijk onderdeel van een goede schoolcarrière, maar niet voor ieder kind even gemakkelijk. Wanneer een kind goed kan leren, betekent dat dat zij weten wat er geleerd moet worden, hoe dat gedaan kan worden en hoe ze moeten evalueren hoe ver ze in het leerproces zijn. Wanneer jouw kind dat nog niet onder de knie heeft, kan het ondersteuning goed gebruiken.

Begeleiding bij studievaardigheden

Bij De Leerboom zijn er verschillende bijlesdocenten die kinderen kunnen helpen bij moeilijkheden in specifieke vakken. Maar ook zijn er docenten die gespecialiseerd zijn in het trainen van studievaardigheden. Op die manier kunnen kinderen leren meer structuur, overzicht en organisatie in hun leren aan te brengen. Zo wordt het leren gemakkelijker én leuker. Denk jij dat jouw kind begeleiding kan gebruiken? Neem dan gerust contact op.

Ervaringen

Onze 10 jarige dochter had een rekenachterstand van bijna 3 jaar. We dachten dat ze dyscalculie zou hebben. Want waarom anders zo een enorme achterstand. Met taal en lezen liep ze voor! Via
via kwam ik in contact met de Kernvisiemethode en ging er een lichtje bij mij branden. Het eerste contact met Johanette was zo prettig dat we snel een afspraak in gepland hebben. Inmiddels zijn
we ruim anderhalf jaar verder en heeft onze dochter de leerachterstand al bijna ingehaald. Ze is zo een blij kind geworden. De Kernvisie methode is een eye-opener voor ons geweest.

- Moeder van Loïs

Tot en met groep 6 wisten wij niet wat is aan de hand met onze dochter. Buiten de school had onze dochter van 10 enorme potentie en had veel talenten. Ze kon goed viool spelen, ze kon goed
schaken en ook computer games voor kinderen programmeren. Maar op school had ze veel problemen: toetsen, technisch lezen, werktempo, werkhouding, concentratie alles was niet goed.
Dat was net als fietsen op vierkante wielen.
Dankzij Johanette en De Leerboom is er een nieuwe wereld voor ons geopend. Het bleek dat onze dochter een visueel/kinesthetische leerstijl heeft met andere woorden een beelddenker is.
Ze heeft een compleet andere manier van denken en leren dan waar we in het onderwijs vanuit gaan. Vanaf de eerste sessie bij Johanette met Kernvisie methode was onze dochter gelukkig.
Eindelijk weet ze hoe moet ze leren. En surprise surprise!!! Een grammatica toets op school en onze dochter de enige van groep 7 scoort 100% , dus de beste van de groep. Dat is ongelofelijk
van onvoldoende naar exellent! Ze krijgt applaus van de juf en alle kinderen. Fantastisch!
Johanette en De Leerboom, hartelijk bedankt!!!t.

- Beelddenker groep 7

Johanette heeft onze zoon de afgelopen 2,5 jaar enorm geholpen met leren leren. & en ons als ouders daarmee ook. Frustraties alom. Hij gaat volgend jaar naar groep 8 en heeft net zijn
voorlopig advies binnen: Vmbo t /Havo. Zonder Johanette was dat niet gelukt en was hij steeds onzekerder geworden. Vandaag was de laatste schooldag en vroeg hij aan zijn juf (die meegaat
naar groep 8) of hij haar wil helpen om daar Havo advies van te maken. (Dat wil hij zelf… zo trots!).
Leren kan zó leuk zijn. Aanrader dus! Voor je kind en jezelf.

- Anoniem

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.