tweetalig

Het leren van allemaal vakken op school is op zich al moeilijk genoeg… maar wat als je kind Nederlands als tweede taal heeft? Dan komt er nog een extra factor bij. Meerdere zelfs, want het heeft op verschillende manieren invloed op de schoolprestaties. Niet alleen maar op taal, maar ook op zaken als het begrijpen van de lesstof en zelfvertrouwen. Het is daarom belangrijk dat je kind hier zo min mogelijk door gehinderd wordt.

Omarm de moedertaal!

Om goed mee te kunnen komen in het Nederlandse onderwijs, is het belangrijk om de taal goed te beheersen. Maar dit kan een hele uitdaging zijn voor een kind wiens ouders de Nederlandse taal ook niet (volledig) beheersen. Dit hoeft geen probleem te zijn. De moedertaal is belangrijk en is de eerste taal. Deze moet zeker niet verwaarloosd te worden. Integendeel! Het goed beheersen van de moedertaal is erg belangrijk. Naast dat dit de sociale band binnenshuis kan versterken, is het beheersen van de moedertaal ook essentieel voor het leren van de tweede taal. Hierdoor krijgt je kind namelijk een beter taalbegrip, wat weer helpt met het leren van het Nederlands!

Op de achtergrond

Wanneer je als ouders thuis in de moedertaal spreekt, kun je alsnog de Nederlandse taal gemakkelijk een aanwezigheid geven. Als ouder hoef je de taal niet volledig te beheersen om je kind te helpen. Zet bijvoorbeeld de Nederlandse radio of televisie aan op de achtergrond. Hier kan je kind naar luisteren op een dagelijkse basis, waardoor ze gemakkelijk en onbewust hun taalbeheersing verbeteren. Hun woordenschat wordt hierdoor groter.

Voeg er beeld bij

Door met beeld te werken, wordt het leren van de taal nog beter. Boeken met plaatjes kunnen heel handig zijn, aangezien het visuele aspect beeld geeft aan de anders abstracte taal. Zo zijn voor jonge leerlingen de boeken van Nijntje een aanrader. Ook kunnen online hulpmiddelen de ideale oplossing zijn. Oefeningen, filmpjes en spelletjes maken het leren leuk en zijn minder intimiderend.

Bijles

Als je kind al meer tijd kwijt is aan school door taalachterstand, lijkt nog meer aandacht aan taal besteden misschien een hele opgave. Maar op den duur kan dit juist een heleboel tijd besparen. Zelfstandig een nieuwe taal ontdekken kost enorm veel tijd. Daarnaast kan het ouders ook veel druk op leggen. Zeker wanneer je als ouder ook nog werkt. Daarom kan bijles de ideale oplossing zijn. Zo heeft het kind meer tijd om de taal te leren, waardoor ze ook sneller worden met hun andere schoolwerk. Daarnaast bespaart het de ouders zowel tijd als stress.

Over De Leerboom

Wanneer je al moeite hebt met de Nederlandse taal, is leren sowieso lastig. De Leerboom helpt graag iedereen met bijlessen, zo ook diegene met Nederlands als tweede taal. Daarom biedt De Leerboom NT2 lessen aan voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Op deze manier krijgen de leerlingen meer ondersteuning bij het begrijpen van de taal, waardoor ze ook beter kunnen leren voor hun andere schoolvakken. Lijkt dit voor jou een geschikte oplossing? Neem dan vooral contact op!