motiveren

Als ouder wil je natuurlijk je dat je kind zo goed mogelijk door school heen komt. Alleen dat is niet altijd even makkelijk. Zo kan het zijn dat je kind moeite heeft met bepaalde vakken of met het leren in het algemeen. Dan sta je voor een dilemma: je wilt je kind helpen om weer positief bezig te gaan met school, maar je wilt ze niet pushen of demotiveren. Het is daarom belangrijk de juiste aanpak te vinden.

Luister naar hoe ze zich voelen

Als je het gevoel hebt dat je kind niet gemotiveerd is om te leren, dan is het verstandig om eerst na te gaan waarom dat zo is. Het is vaak niet alleen maar een gevalletje van ‘geen zin hebben’. Waarom hebben ze geen zin? Wellicht vinden ze de stof onoverzichtelijk en zien ze er daarom als een berg tegenop. Of misschien kunnen ze zich thuis niet goed concentreren, of zijn ze bang om te falen. Wat het ook is, probeer het eerst vast te stellen zodat je de juiste aanpak kan hanteren.

Creëer overzicht

Het hoofd van een kind of jongvolwassene die vol aan het opgroeien is, kan nog wel eens vol raken. Als er dan geen overzicht meer is, kan de motivatie snel wegzakken. Om dan als ouder de lopende agenda te zijn, is niet nodig; dit kan juist tot spanning leiden. Wel kun je aanbieden één keer per week een overzicht te maken. Dit hoeft geen strakke planning te zijn; slechts een lijstje van de taken kan je kind al overzicht bieden, waardoor ze minder opzien tegen het leren. Tip: Door de taken in kleinere taken op te breken, wordt het optisch nog makkelijker om ergens aan te beginnen!

Een fijne studeerplek

Als de leeromgeving prettig is, dan is het een stuk aantrekkelijker om te gaan studeren. Het is daarom belangrijk dat er een plek is waar je kind ongestoord bezig kan gaan met school. Leren ze goed aan de keukentafel? Zet dan elke middag na school wat lekkers op tafel met een kopje thee. Maak daar een fijn leermoment van, waar ze naar kunnen uitkijken.

Geef ze de keuze

Ondanks dat je kind niet altijd zin zal hebben in schoolwerk, kun je ze wel zelfstandig de keuze laten maken om te gaan leren. Wat je kunt doen, is ze twee keuzes geven: wil je nu huiswerk maken of wil je meehelpen met opruimen? Als je vanavond geen huiswerk hoeft te maken, zullen we dan die leuke film kijken? Zo zullen zelf kiezen om met hun huiswerk te beginnen en worden ze niet afhankelijk van de keuze van hun ouders.

Steun ze onvoorwaardelijk

Er zullen altijd dagen zijn waarop de concentratie gewoon lager is of wanneer het huiswerk simpelweg niet lukt. Maar dit soort dagen horen erbij en juist dan is steun zo belangrijk. Ook als iets niet helemaal goed gaat. Van fouten maken leer je namelijk net zoveel en soms zelfs meer. Als je kind dit goed begrijpt, voorkom je dat ze bang worden om fouten te maken. Hierdoor is de drempel om te gaan leren een stuk minder hoog.

Over De Leerboom

Deze tips kunnen je een goede richtlijn geven over hoe je je kind kunt motiveren om te leren. Toch kan het zo zijn dat je nog steeds struikelblokken ziet, neem dan contact op met De Leerboom. Zij helpen graag mee in deze zoektocht voor ouders en kind.