Schaduwcoaching en schaduwklas

Schaduwcoaching

Vanuit De Leerboom hebben we in het schooljaar 2023-2024 een nieuwe vorm van begeleiding voor kinderen ontwikkeld: schaduwcoaching. Deze coaching was en is speciaal voor kinderen die binnen de klas extra aandacht nodig hebben. Dit kunnen kinderen zijn die op de wachtlijst staan om de overstap te maken naar S(B)O (al of niet al in het bezit van een TLV), kinderen waarbij een onmogelijkheid is om de lessen in de klas te volgen of kinderen die thuis zitten of bijna thuiszitten. Voor hen is schaduwcoaching ideaal.

De kinderen krijgen gedurende de dag een begeleider die hen in en buiten de klas helpt, zowel didactisch als sociaal-emotioneel. Ze krijgen dan speciale begeleiding, zodat het reguliere proces in de klas niet wordt verstoord en het kind de benodigde aandacht krijgt. Dit blijkt echter een intensieve vorm van begeleiding met relatief hoge kosten te zijn. 

Vanuit De Leerboom hebben we een paar dingen opgemerkt:

Onder andere door bovenstaande hebben wij gemeend om de organisatie van de schaduwcoaching iets te moeten veranderen. We zijn naast de schaduwcoaching begonnen met een ‘schaduwklas’. Door de vraag van diverse partners als reguliere scholen, speciaal onderwijs, het samenwerkingsverband (SWV), het ouder- en kindteam (OKT), overige instanties en ook de vraag van ouders te combineren en de leerlingen op de praktijk van De Leerboom op de Fagelstraat 85 in Amsterdam te laten komen, kunnen we schaduwklasjes organiseren. Deze bestaan uit maximaal 4 leerlingen. Zij vormen een groepje waar dan één docent aan verbonden is. Hij of zij kan de kinderen zowel sociaal-emotioneel als didactisch begeleiden.

Na een startperiode, waarin de kinderen vaak eerst 1 op 1 worden begeleid, kunnen ze over naar zo’n klasje. Deze klasjes zijn ingedeeld op niveau en probleemstelling. We kijken welke leerling wat nodig heeft en welke leerlingen bij elkaar passen. Ook de leeftijd van de leerling speelt hierbij een rol. Uiteraard kijken we ook naar een docent die goed past bij de leerling. Soms kunnen de kinderen ook direct in het kleine klasje worden geplaatst en is 1-op-1-begeleiding niet nodig.

Ouders vinden het vaak lastig om hun kind op de juiste manier te helpen of de juiste weg te vinden in het woud van regelgeving en financiële mogelijkheden binnen de zorg en het onderwijs. Wanneer de leerlingen door ouders/verzorgers worden opgehaald bij de schaduwklas van De Leerboom, vindt er altijd een overdracht in de vorm van korte gesprekken plaats. Maar soms is er meer nodig en dan er worden gekozen voor het inzetten van gezinsbegeleiding van De Leerboom. Vanuit de ervaring van onze professionals kunnen wij ouders verder helpen bij bijvoorbeeld financiële vraagstukken of het opstellen van een aanvraag voor een PGB. Maar ook als het gaat om opvoedkundige zaken en/of gezinsproblematiek kunnen ouders bij De Leerboom terecht.

Wanneer je vragen hebt over schaduwcoaching, de schaduwklas of gezinsbegeleiding, kun je altijd telefonisch of via e-mail contact met ons opnemen.

Ervaringen

Als gezinsbegeleider bij de PWS heb ik zelf hele goede ervaringen met De Leerboom. Ik heb gezien hoe ze met de Schaduwklas echt een verschil maken voor kinderen die vastlopen in het onderwijs. Het is zo waardevol om te zien hoe deze kinderen daar weer op adem kunnen komen en stappen vooruit zetten. Ik raad De Leerboom dan ook van harte aan aan iedereen die met thuiszitters te maken heeft. Ze bieden niet alleen een oplossing, maar ook hoop en perspectief voor deze kinderen en hun gezinnen.

- Hafida El Yaakoubi

Na maanden thuis te hebben gezeten, wachtend op een plek in het speciaal onderwijs, was de Schaduwklas van De Leerboom een welkome verademing.
Ons kind werd daar heel goed en rustig opgevangen en begeleid. Kreeg de ruimte om te wennen en langzaam op te bouwen, werd warm door iedereen ontvangen en heeft daar rustig kunnen werken aan het overwinnen van diens schooltrauma. Zonder de begeleiding vanuit de Leerboom was de overgang naar het speciaal onderwijs zeker niet zo soepel verlopen, waarvoor onze dank!

- Een ouder

Wij zijn blij dat onze negenjarige zoon met Hedi aan spelling heeft mogen samenwerken. Dit was eens per maand, voor een periode van vier maanden. Direct na schooltijd, een uurtje op school, samen aan de slag met Hedi, met één van ons als ouders erbij. Onze zoon leerde woorden als woordbeeld opslaan, niet alleen als STAAL-categorie.

Natuurlijk was het even wennen in het begin en had hij geen zin om thuis verder met ons te oefenen. Maar: alle inspanning werd beloond, op school gingen de dictees nu wél goed, kwamen de voldoendes binnen én maakte hij een mooie groei: Met spelling zit hij nu op het niveau waar hij hoort te zijn!

- Een ouder
Achtergrond footer

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.